lørdag 14. mai 2011

Drømmen om La "Merica"

Dette er en liten  perle av et museum. Ikke lett å få øye på bak en høy mur og en grønn dør. Bare denne lille plaketten vitner om at her finnes historien(e) om de ca. 5 mill. italienerne som på slutten av 1800 / begynnelsen av 1900 tallet forlot Italia i håp om å skape en bedre fremtid for seg og sine, først og fremst i Amerika, Canada, Australia og Brasil. De fleste emigrantene kom fra Sør-Italia, inklusiv Sicilia.

Jeg tror bygningen må ha vært en liten kirke, den er hvit og rundt, og ikke mange museer har et slikt tak:

All teksten er på italiensk, men bildene taler for seg. Bildene er sterke, og de ligner til forveksling de vi
kjenner fra vår egen historie.
















En av grunnene til at dette museet gjorde inntrykk på meg nå, var den første italienske novellen (med engelsk oversettelse) jeg leste. Den handler om en gruppe mennesker som etter å ha solgt alt de eide, har pakket sammen de få eiendelene de har igjen, og betalt store penger til en person som har lovet å bringe dem over havet til La "Merica". I elleve døgn holder de ut trangboddhet, dårlige sanitære forhold og sjøsyke, før de endelig blir satt i land med beskjed om at de er fremme i det forjettede land.

Historien sier ingenting om hvordan de reagerer, eller hva som skjer med dem, når de oppdager at de istedenfor La "Merica" har havnet på Sicilia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar