fredag 16. oktober 2009

I et lite hus i Toscana


har jeg spist lunch i dag. Graham, semipensjonert arkitekt fra London, har virkeliggjort drømmen om et lite hus i Toscana, og i dag inviterte han tre damer på besøk - deriblant jeg. Det var siste skoledag for de andre - Nansy reiser hjem til Seattle, Linda fra Sidney får en venninne på besøk og skal reise rundt i Italia en uke, og Graham skal være i huset sitt enda en stund. Så det var en slags takk og farvel, og utveksling av e-mail adresser og "kommer du noengang til Sidney / Seattle / Stavanger, så...".

Graham har bil, og vi hadde en fin 20 minutters kjøretur på småveier, først i retning  Pisa, så opp i høyden - fantastisk utsikt noen steder underveis - og inn i skogen, hvor veien endte som en blindvei ved huset. Huset var romslig, og både Graham og eierne før ham har gjort en god del restaureringsarbeid. Mye av det opprinnelige er beholdt, bl.a. bjelkene

i taket på kjøkkenet, og steingulvene. En ny varmeovn og moderne belysning gjør huset lettere å leve i - det blir både kaldt og mørkt her.

Langs pergolaen over terrassen vokser det druer, i bakken nedenfor står fire oliventrær som naboen klipper og passer, samt både kastanje- og valnøttrær. Vi fikk smake både druer og nøtter, og olivenolje laget på oliven fra naboens trær.


Damene hadde handlet mat til lunchen: proscuitto, salami, ost, brød, frukt, oliven, og vin naturligvis. Lokal vin fra åsene rundt Lucca.

Vi dro like etter skoleslutt kl. 13, så det var enda litt sol igjen ved lunchtid. Vi dekket bordet på terrassen under pergolaen,  skålte på italiensk - og så gikk praten - på engelsk, med en og annen italiensk frase innimellom.

Det kom frem at Graham årlig tilbringer flere uker på et kloster i India hvor han underviser barn både i engelsk og kreative fag. Dette gjør han gjennom en organisasjon i London som samler inn penger for å kunne drive skoler i India og sørge for kvalifiserte lærekrefter. Så etter å ha spist oss gode og mette, og da det begynte å bli for kaldt til å sitte ute, satte vi oss godt til rette i sofaen og så på flotte bilder fra India.

Så kjørte Graham damene til sentrum i sin lille landsby, og derfra tok damen bussen tilbake til Lucca.

På søndag arrangeres det olivenolje- og kastanjefest i landsbyen, så vi har en halvveis avtale om å treffes igjen da. Damene tar bussen, nå kan de jo det, og Graham venter i baren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar