lørdag 10. oktober 2009

Matlaging på italiensk

I går arrangerte Kristin og Kåre vinsmaking på en lokal vingård, og deretter matlaging i Villa Baldaccini  for noen av sine gjester i Lucca. Vi var ni voksne og seks barn som hadde et storartet møte med det ekte Italia.

Det produseres stort sett rødvin i Toscana, men på den lille gården vi besøkte, lager de god hvitvin. På grunn av elven langs eiendommen, får de varme dager og veldig kalde netter - noe som er viktig for druer som skal benyttes i hvitvinsproduksjon. Vi smakte på flere hvitviner, og en rød, og fikk historien bak hver av vinene fra en sjarmerende og kunnskapsrik eierinne. Godt brød av forskjellig slag fulgt vinene. Det la ingen demper på stemningen at det regnet.

I villaen ble vi tatt imot av verten med et glass musserende vin og bruchetta i partyteltet ved svømmebassenget. Vi voksne holdt oss på land, men ungdommen stupte i vannet. En flott eiendom med masse oliventrær hvor jeg i november skal være med på innhøsting av oliven og produksjon av olivenolje. Deretter var det samling på kjøkkenet hvor verten og hans svigerfar skulle lære oss å tilberede et tradisjonelt italiensk måltid. Og hva starter man med da?



Pasta, naturligvis: 1 kg mel, litt salt, ett egg per person - så knar man, og knar, og knar - vi tok hver vår tørn, store som små.

Samtidig kokte svigerfar kyllingbryst som skulle i forretten, og forberedte svinesteken. Det duftet nydelig av rosmarin og salvie, frisk naturligvis. Vi er i Italia.


Så skal deigen hvile en stund - deretter skal den gjennom pastamaskinen syv ganger for vanlig pasta, og enda noen ganger til for tortillini, som vi også laget.


Mens deigen hvilte, laget vi fyll til tortelliniene av spinat og racottaost. Da pastaen var tynn nok, skulle fyllet fordeles, og tortilliniene stikkes ut med et, for meg, ukjent kjøkkenredskap.
Og vips har vi laget denne retten:







Her forberedes desserten - Tiramisu - som skal stå nokså lenge før den serveres. Men da blir den også nyyydelig.


Og så forretten da - lekker og kjempegod! Den sier jeg ikke mer om, for den skal nok noen få smake en dag.

I tillegg til rettene som er nevnt her, laget vi, og spiste, vanlig pasta med nydelig pesto og oksestek innstekt med rosmarin og salvie og servert med oljebakte poteter. Det var så godt!

For det hele ble avsluttet med et nydelig bordsete hvor verten og svigerfar serverte oss den ene deilige, selvlagede (med god hjelp, riktignok) retten etter den andre. Selvfølgelig akkompagnert av god vin.

Det la ingen demper på stemningen at det både regnet og tordnet.

2 kommentarer: